Winter coaching: schrijf je in! 

We genieten nog van een paar mooie najaarsweekenden en dan staat de winterperiode voor de deur. Voor veel piloten betekent dit dat het vliegen even stil ligt. Wil je – op een andere manier – bezig blijven met paragliding en het ontwikkelen van je skills? Maar lukt het in de dagelijkse ratrace niet om tijd te reserveren voor al die dingen die je je tijdens je laatste vliegvakantie had voorgenomen? Heb je graag een sparringpartner om te bedenken hoe je jouw verdere vliegcarrière het beste vormgeeft? Doe dan mee met de wintercoaching! 

Het wintercoaching traject

De wintercoaching bestaat uit een individueel traject van intake en vijf sessies:

  • De individuele intake om te pinpointen op welk gebied jij het meest kan ontwikkelen, waar jouw werkpunten liggen en je interesses naar uitgaan. Op basis van de intake, je vliegervaring en eventueel je tracklogs van XContest verdiep ik me in jouw aandachtspunten en gaan we gericht aan de slag. 

  • Vijf individuele sessies verspreid over de winter, van november tot maart. 

  • Tips en opdrachten waarmee je buiten de sessies zelfstandig aan de slag gaat.

  • Een hands-on checklist die we aan het eind van de winter samen doornemen om supergoed voorbereid aan je eerstvolgende vliegvakantie te beginnen.

Wat mag je verwachten als resultaat? 

Tijdens de wintercoaching zet je de ervaringen van afgelopen zomers om naar nieuwe doelen voor het komende vliegseizoen. Het is een stok achter de deur om regelmatig met je parapentehobby bezig te zijn, ook al is het buiten donker, grijs en koud… De winterperiode die eerst misschien een periode van stilstand of zelfs achteruitgang was, zorgt nu voor verdieping en versnelling!

Je…

  • weet beter waar je volgend jaar op gaat focussen tijdens het vliegen
  • investeert je kostbare tijd in de juiste dingen
  • hebt realistische doelen en je weet wat je moet doen om ze te bereiken
  • brengt je eigen vliegen naar een hoger niveau
  • hebt er plezier in om met paragliding bezig te zijn ook als je niet in de lucht kunt hangen

Welke thema’s pakken we aan tijdens het traject? 

Jij bent degene die de tijd investeert in de ontwikkeling van je paraglidingskills. Je bepaalt dus ook zelf welke zaken je graag wilt aanpakken. Ik geef je daarbij de juiste handvatten om een vliegende start te maken. En natuurlijk krijg je van mij regelmatig een steuntje in de rug om daadwerkelijk iets te doen. 

Je eigen paraglidingpad is uniek. Na het behalen van je pilotenbrevet ga je verder in die aspecten van het vliegen waartoe je je het meest aangetrokken voelt. Of dat nou het avontuurlijke pad is (hike en fly en vol biv), het race-pad (competitievliegen), het adrenalinepad (SIV en acro) of een meer recreatief pad (vliegen als leuke afwisseling voor anderen sporten zoals wandelen, mountainbiken en skiën)… Er is één gemene deler: je kunt, als onderdeel van jouw unieke paraglidingpad, jezelf verbeteren door in een niet-vliegbare periode een aantal aandachtspunten aan te pakken.

Mogelijke thema’s zijn bijvoorbeeld:
  • Optimaliseer je vliegmateriaal
  • Het kiezen van nieuw materiaal
  • Leer je vlieginstrumenten beter leren kennen
  • Bepaal je volgende doel en de volgende stap in je ontwikkeling
  • Bereid vliegroutes voor in een specifiek gebied
  • Analyseer een 100km route tot in detail
  • Leer mentale oefeningen die je kunt toepassen voor en tijdens het vliegen
  • Ontdek welke ademhalingsoefeningen jou het best liggen
  • Samen zoeken naar parapentegidsen wiens aanbod het beste aansluit op jouw doelen, noden en mindset
  • Testen en uitproberen van de werking van bepaalde vliegapps
  • Waypointfiles (leren) maken ter voorbereiding op je XC-vluchten
  • Een vaste routine leren voor je meteovoorbereiding
  • Gerichte leestips zoeken (en lezen) voor jouw specifieke werkpunten
  • Het opstellen van je persoonlijke draaiboek als voorbereiding op een goede XC-dag
  • Airspace voorbereiden voor specifieke gebieden/routes
  • Op basis van je tracklogs doorgronden wat bij jou de voornaamste reden is van vroegtijdig landen
  • Het opstellen van je persoonlijke ‘ongevallen’kaartje (noodcontacten, brevet, verzekeringsgegevens, belangrijke papieren)
  • Gezamenlijk doornemen van bepaalde theorie
  • Bepaalde manoeuvres in detail doornemen en stap voor stap simuleren zoals SIV manoeuvres of noodsituaties
  • etc…. 

Kortom: Jij kiest zelf waar jouw individuele programma over gaat. 

Ben je niet zeker of dit iets voor jou is? Neem dan even contact op via whatsapp (schrijven of bellen) dan hebben we het erover → Karlien +32 (0)484 82 65 84.  

Waarom een wintercoaching traject? 

Enkele piloten die in de winter speciale focus legden op de voorbereiding van het volgende seizoen, zeggen het volgende: 

“Ik had al langere tijd de ambitie om in België meer dan 100 km te vliegen maar het was nog nooit gelukt. Tot ik mij een winter lang serieus verdiepte in de routemogelijkheden en planningsmogelijkheden, en ik volledig erin geloofde dat lange afstanden in België mogelijk waren. Het seizoen erna maakte ik meteen drie vluchten van meer dan 100km.”

“Door het analyseren van mijn vluchten realiseerde ik me, dat ik vaak land omdat ik schrik heb. Toen ik dat ontdekte kon ik er concreet mee aan de slag door mentale oefeningen te doen. Ook leerde ik onderscheid maken tussen rationele angsten en emotionele/irrationele angst. Nu land ik ook nog regelmatig vroegtijdig, maar dan omdat ik een strategische fout heb gemaakt.”

“Tijdens competities vond ik het moeilijk om de start van de race goed te timen. Als de startcilinder 2 km verderop is, en er een beetje tegenwind staat, hoelaat moet ik dan vertrekken om op precies het juiste moment in de cilinder te zijn? In de winter stelde ik mijn vlieginstrument opnieuw in en voegde ik twee velden toe; ‘speed to start’ en een aftelklokje. Sindsdien zijn mijn starts veel beter!” 

“Ik merkte in de zomer dat mijn conditie ervoor zorgt dat ik soms uitgeput en met pijn in mijn schouders op de start aankom. Sindsdien besteed ik in de winter extra aandacht aan het trainen van mijn rug en schouders. Ik kijk sindsdien niet meer op tegen startplaatsen waar je nog een eindje naar toe moet stappen.”

“Vlak voor de start van het nieuwe seizoen doe ik visualisatieoefeningen en oefeningen om mijn spiergeheugen terug te activeren. Hierdoor heb ik weinig tijd nodig om ‘er weer in te komen’ en kan ik meteen aan het begin van het seizoen mooie, lange vluchten maken.” 

Kostprijs van het traject

De wintercoaching fee omvat de intake, vijf individuele sessies, opdrachten en de hands-on supervoorbereiding op het volgend seizoen = 550 euro

Het is een experiment, en daarom aan een experimentele prijs: 250 euro

Praktische info & inschrijven

Inschrijven doe je door mij een mail te sturen aan karlien@paraglidingskills.org met je naam en contactgegevens.

Inschrijven kan tot en met zondag 17 oktober. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er op tijd bij!

De intake vul je zelfstandig in wanneer het jou uitkomt, tussen 18 en 31 oktober.

De individuele sessies vinden online plaats. Je hebt hiervoor nodig: een computer met browser + werkende microfoon + webcam (optioneel).

De vijf sessies plannen we flexibel in vanaf 1 november tot 31 maart. Het tijdstip bepalen we steeds in overleg. De tijdsduur kan variëren al naargelang de thema’s en hoeveel input je zelf meebrengt en vragen je stelt (reken op 30 à 45 minuten per sessie).

De tips en opdrachten tussen de sessies door passen we aan aan jouw gewenste tijdsinvestering → dus geen ‘huiswerk’ als je dat niet wilt 😉. 

Heb je een specifieke coachingsvraag of vraag je graag met een groepje (max 5 personen) een programma aan, neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

You can register for this winter coaching also in English, contact me via Whatsapp for more info → Karlien +32 (0)484 82 65 84. 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op paraglidingskills.org? Laat hier je mailadres achter.

Plaats een reactie